Friday, 23 March 2012

Resepi Jeruk Madu Mangga

Jeruk Buah Mempelam
1. 5 kg Buah mempelam muda
   Direndam bersama air padar kadar 12% kemasinan
2. Masukkan ke dalam takungan merendam, dan tuang air garam  setakat buah-buah mempelam itu terendam di bawah 1 inci dari paras air.
3. Tutup takungan dengan plastik yang diikat kuat supaya buah terperam selama 2 - 3 minggu
4. Belah buah mempelam dan masukkan ke dalam takungan yang bersih dan tuangkan Air Suam  dn biarkan selama 3 jam.
5. Sediakan larutan Air Gula, menggunakan 2kg gula (kepekatan 50%), dan 2 sudu madu masak sehingga mendidih dan:
(a) Masuklan  10g Calcium Chloride dan kacau hingga larut. Sejukkan Larutan Gula ini.
(b) Masukkan 30 ml Cuka (kepekatan 10%) atau secukup rasa, rasanya yang dikehendaki; dan kacau sebati.
(c) Masukkan 3g Sodium Benzoate dan kacau sebati (sebagai bahan awet [preservatif]).

5. Susun buah mempelam dalam botol yang bersih* dan taungkan Larutan Air Gula (adunan No. 4) menutupi buah-buah mempelam; dan tutup botol kuat-kuat.

Selamat mencuba

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...