Resepi Acar Buah Mutiara Mangga
Bahan-Bahan:
|
|
500 gm
buah-buahan jeruk pala,cerry,manga,betik,cermai , jeruk asam limau &
sebagainya kismis, prune,appricort,buah kana,buah kurma di belender
15 ulas bawang putih * 20 ulas bawang merah * 3 cm halia (dimayang) * 15-20 biji cili kering – di giling
2 biji timun, dihiris
2 biji lobak merah, dihiris |
30 sen cili padi,
direndam dalam cuka 2 hari
2 sudu serbuk
ketumbar
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
sedikit bijan goreng
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
sedikit bijan goreng
½ cawan kerisik
½ cawan cuka
½ cawan gula atau gula merah
Garam dan ½ minyak untuk menumis dan ditambah agar tidak terlalu kering
½ cawan cuka
½ cawan gula atau gula merah
Garam dan ½ minyak untuk menumis dan ditambah agar tidak terlalu kering
|
Cara-cara
- Panaskan minyak dan goreng bahan2
bertanda* hingga garing,berasingan.
- Dgn menggunakan minyak yg sama,
tumis cili kisar hingga garing dan naik minyak,tmbh minyak jika perlu.
- Masukkan air asam, gaul rata dan
biarkan mendidih.
- Masukkan pula kerisik,garam, gula
dan biarkan mendidih lagi.
- Kemudian masukkan kesemua jeruk
buah2an dan juga bahan yg digoreng garing tadi dan gaul hingga sebati.
- Tahap ini acar hendaklah digaul
sesekali. Sekiranya acar ini pekat, tambahkan air mendidih dan gaul rata.
0 comments:
Post a Comment