Saturday, 15 June 2013

Resepi Acar Buah Mutiara Mangga

Bahan-Bahan:
500 gm buah-buahan jeruk pala,cerry,manga,betik,cermai , jeruk asam limau & sebagainya kismis, prune,appricort,buah kana,buah kurma di belender
15 ulas bawang putih *
20 ulas bawang merah *
3 cm halia (dimayang) *
15-20 biji cili kering – di giling
 2 biji timun, dihiris
 2 biji lobak merah, dihiris
30 sen cili padi, direndam dalam cuka 2 hari
2 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
sedikit bijan goreng
½ cawan kerisik
½ cawan cuka
½ cawan gula atau gula merah
Garam dan ½ minyak untuk menumis dan ditambah agar tidak terlalu kering

Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan goreng bahan2 bertanda* hingga garing,berasingan.
  2. Dgn menggunakan minyak yg sama, tumis cili kisar hingga garing dan naik minyak,tmbh minyak jika perlu.
  3. Masukkan air asam, gaul rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan pula kerisik,garam, gula dan biarkan mendidih lagi.
  5. Kemudian masukkan kesemua jeruk buah2an dan juga bahan yg digoreng garing tadi dan gaul hingga sebati.
  6. Tahap ini acar hendaklah digaul sesekali. Sekiranya acar ini pekat, tambahkan air mendidih dan gaul rata. 

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...