Sunday 26 March 2017

Khas kepada pengemar buah kendondong..disini saya ingin berkongsi resipi untuk membuat resepi jeruk kendondong dan resepi kedondong  asam boi

Resepi Jeruk kedondong
PROSES 1
- buah kendodong tak perlu di kupas terus     di rendam di dalam larutan air garam          pada kadar 15% kemasinan.
- buah di rendam selama ~ 3-4 hari.
- lepas itu buah di kupas dan di rendam  dengan air biasa selama semalaman    tujuanya untuk keluarkan masin tadi .
PROSES 2
- Selepas buah direndam dengan air biasa
  buah di toskan
- contohnya buah 5kg
   Air 2kg di didihkan
   Gula 1kg dilarut setelah air didihkan
   Masukan cuka 35ml
   Garam 12g
   Sedikit bahan pengawit kalau perlu
-  Setelah itu air larutan ini di masukkan        didalam bekas yang mengandungi buah  dan di biarkan semalaman..selamat  mencuba.....


RESEPI KENDONDONG ASAM BOI.
Proses 1
-Buah di kupas dan di belah ikut saiz yang
di perlukan .
-buah di gaul dengan gula cthnya 1kg buah gula yang di gunakan 400g
- masukan sedikit garam,cili padi dan asam   boi.Biarkan seketika dan boleh juga di letak di dalam peti sejuk ....

Perhatian :
Untuk membuat jeruk lebih ranggup dan tahan lama dan boleh di pasarkan resepinya lain sedikit dan ianya perlu men


gunakan beberapa bahan lain seperti bahan peranggup dan perlu melalui beberapa proses rawatan buah dengan mengunakan bahan penjernih dan bahan pengawit mengikut kadar dan akta makanan yang di benarkan.

Anda boleh menghubungi kami untuk belajar melalui pakej latihan dan kursus yang kami sediakan.

Anda boleh whatsap saya 0124939906





0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...